Karoshi: dood door overmatig werken

In Japan komt het steeds vaker voor dat mensen (bijna) letterlijk dood neervallen.
De japanners behoren wereldwijd tot hardste werkers ter wereld. Dagen van 12 uur zwoegen op kantoor zijn heel gebruikelijk. Gemiddeld nemen werknemers de helft van hun vakantie op en slapen ze heel weinig. Degenen die veel vakantie opnemen worden door collega’s met scheve gezichten aangekeken. Het gevolg van deze werkcultuur? Burn-outs, beroertes, zelfmoord en hartaanvallen.
Ze hebben daar zelfs een woord voor “karoshi” wat letterlijk betekend: dood door overwerk.

Omdat zo veel Japanners al decennia slachtoffer zijn van het fenomeen karoshi, liet de Japanse overheid drie jaar geleden voor het eerst grootschalig onderzoek doen naar overwerk. Uit dat onderzoek bleek dat ongeveer een op de vier van de onderzochte bedrijven werknemers meer dan 80 uur per maand liet overwerken. Bij ruim 10 procent van de gevallen was dit zelfs meer dan honderd uur.
Een jaar geleden werd karoshi een officiële doodsoorzaak. Nabestaanden kunnen werkgevers aanklagen als het sterfgeval is veroorzaakt door de werkdruk.
Overwerkteams
Premier Shinzo Abe beloofde daarnaast een grondige hervorming. Hij stelde een maximale werkweek in, om zo overmatig werken te beperken. Om ervoor te zorgen dat bedrijven zich aan de nieuwe regels houden, wordt er streng toezicht gehouden op werkgevers door zogenaamde overwerkteams.
Dankzij de verscherpte regels en toegenomen media-aandacht, lijkt de werkcultuur in Japan voorzichtig te veranderen. Het gebeurt wel langzaam, vanwege de grote sociale druk in het land. Japan heeft een hiërarchische cultuur waar overwerken loyaliteit betekent en waar het uit den boze is om eerder dan een hoger geplaatste collega naar huis te gaan. Bovendien worden werknemers die niet willen overwerken gezien als zwak of ongeschikt voor hun baan.
Gelezen in het Algemeen Dagblad en gezien op t.v.

Ook in Nederland gebeuren ernstige ongelukken in het verkeer door overwerkte mensen.
Ook door werk, overwerk en het daarna ook nog thuis veel klussen leidt tot burn–out en andere aandoeningen.