Waarom kan ik niet met koude voeten slapen?

Laatste reactie 11/09/2019 09:58 door Mieke
· Markeren als ongelezen
Helmut Beerlage 1 week geleden geplaatst
Waarom kan ik niet met koude voeten slapen?
Lig je na een lange, vermoeide dag eindelijk in bed, kun je niet slapen. Koude voeten! Maar waarom lukt het dan niet om in slaap te vallen, vraagt Ronald Pannekoek zich af.
Het is inderdaad moeilijk om met koude voeten in slaap te vallen, zegt thermofysioloog Hein Daanen (Vrije Universiteit Amsterdam). “Als je gaat slapen, komt er een herverdeling van warmte in je lichaam”, verteld hij. “Dat kun je heel mooi meten. Je ziet bijvoorbeeld dat de temperatuur binnen in je lichaam iets daalt, terwijl je vingers en tenen warmer worden.”
“Als je koude voeten hebt, dan lukt die herverdeling van warmte blijkbaar niet goed. Je lichaam weigert dan om in slaap te vallen. Waarom is onze temperatuur verdeling ’s nachts eigenlijk anders? “Overdag proberen we onze kerntemperatuur de temperatuur binnenin onze romp en ons hoofd – zo constant – mogelijk te houden, zodat de hersenen en andere organen zo goed mogelijk functioneren” antwoordt Daanen. “Maar ’s nachts is die controle wat minder strikt. Dan is juist de temperatuur van de huid wat hoger.” We zien wel dat mensen die te weinig slaap krijgen soms huidproblemen ontwikkelen.”
Daanen verteld over experimenten bij ouderen om te zien of die makkelijker in slaap vallen met een betere temperatuurverdeling. “De onderzoekers gebruikten Pyjama’s waar warm water doorheen stroomde, zodat ze de warmteverdeling van plek tot plek konden aanpassen. Dat bleek inderdaad goed te werken.” Voor Ronald heeft Daanen een andere tip: ”Zorg dat je al warme voeten hebt voordat je in bed gaat. “Slapen met twee paar sokken aan is natuurlijk ook een optie.

Bron: Kijk nr. 4/2019

2 Paar warme sokken vind ik alleen niet zo romantisch, je voeten opwarmen aan die van je lief lijkt me niet de oplossing maar wel als die zijn voeten aanbied om die van jou op te warmen.
Mieke Beerlage 1 week geleden geplaatst
Toch werkt dat uitstekend om mijn voeten tussen de benen van mijn man te leggen om ze op te warmen 😜
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 September 2019 om 18:22
Aantal lezers 3
Aantal reacties 2