Wiegen bevordert de slaap.

Laatste reactie 10/09/2019 21:03 door Mieke
· Markeren als ongelezen
Helmut Beerlage 1 week geleden geplaatst
Wiegen bevordert de slaap.
Licht schommelen tijdens het pitten zou onze nachtrust aanzienlijk verbeteren.
Het in slaap wiegen van baby’s zit bij veel ouders ingebakken. Niet zo gek, want over het algemeen vallen de zuigelingen dan snel in slaap. Maar niet alleen pasgeborenen zouden er baat bij hebben, schrijven wetenschappers van de Universiteit van Genève. Ook volwassenen vallen al wiegend sneller in slaap. Bovendien slapen ze dan langer en worden tussendoor minder vaak wakker.
De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door drie nachten het slaapgedrag van achttien volwassenen te bestuderen. Na een nacht om aan de omgeving te wennen, sliepen deze proefpersonen twee nachten in een speciaal bed. Eén nacht wiegde het bed elke vier seconden zachtjes heen en weer, de andere nacht was het bed bewegingloos. De proefkonijnen vielen tijdens een ‘schommelnacht’ duidelijk eerder in slaap, hadden een langere diepe nachtrust en sliepen beter door. “Een interessant onderzoek”, vindt slaapdeskundige Gerard Kerkhof. “Het toont aan dat continu wiegen tot een diepere slaap met minder onderbrekingen kan leiden.” Dat zagen de wetenschappers onder andere aan de hartslag, de ademhaling en de hersenactiviteit van de proefpersonen.
Bovendien kan een langere diepe slaap het geheugen verbeteren, stellen de onderzoekers, wand dan verwerkt het brein herinneringen. Dit testten de ze door de proefpersonen ’s avonds woorden voor te leggen die ze moesten onthouden. Na een nacht in het bewegende bed te hebben doorgebracht, leken de proefslapers zich deze woorden inderdaad beter te herinneren. Kortom: kun je de slaap niet vatten, slaap dan in een hangmat. KK
Bronnen: Current Biology, IFLScience
Artikel uit KIJKmagazine nr.4/2019

Ik denk dat onder de lezers vast mensen zijn die dit ook best zouden willen testen? Achttien proefpersonen is namelijk eigenlijk wel erg weinig. Ik ben alleen bang dat intimiteit in een hangmat erg lastig is.
Mieke Beerlage 1 week geleden geplaatst
ook schommel poten onder het bed lijkt me niet echt praktisch
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 September 2019 om 18:50
Aantal lezers 2
Aantal reacties 2